دفتر ناتو در اردن مرکز هماهنگی و پشتیبانی از امنیت اسرائیل است تجمع اعتراضی علیه تعطیلی مرکز اسلامی مسلمانان در فرانکفورت آلمان تظاهرات علیه نتانیاهو در تل‌آویو ادامه دارد + فیلم (۶ مرداد ۱۴۰۳) اظهارات تحریک‌آمیز مقامات صهیونیست در پی حادثه «مجدل شمس» آیا نتانیاهو با هریس اختلاف دارد؟ حزب‌الله لبنان، حمله به «مجدل الشمس» جولان اشغالی را تکذیب کرد ۹ کشته و ۳۰ زخمی در حمله پهپادی به جولان اشغالی جنگنده سوخوی ۳۴ روسیه سقوط کرد (۶ مرداد ۱۴۰۳) شهادت سه رزمنده دیگر حزب‌الله در راه قدس (۶ مرداد ۱۴۰۳) کره جنوبی برای مذاکره با کره شمالی شرط گذاشت ناو هواپیمابر آمریکایی از ورود به دریای سرخ خودداری کرد زخمی‌شدن ۱۱ صهیونیست در حمله پهپادی به جولان اشغالی (۶ مرداد ۱۴۰۳) کرملین: روسیه مشتاق پیروزی ترامپ نیست حماس: دولت آمریکا مسئول جنایت‌های اسرائیل است حمله موشکی سنگین از جنوب لبنان به سرزمین‌های اشغالی (۶ مرداد ۱۴۰۳) بلینکن مدعی تلاش آمریکا برای آتش بس فوری در غزه شد ۱۴ شهید و زخمی در حمله پهپادی اسرائیل به نابلس (۶ مرداد ۱۴۰۳) حضور قطعی ۷۰ هیات و مقام خارجی در مراسم تحلیف ریاست جمهوری تشکیل ستاد تحلیف رئیس جمهور با حضور قالیباف انتقال ۱۹ زندانی ایرانی از اقلیم کردستان عراق به کشور (۶ مرداد ۱۴۰۳) سه نظامی صهیونیست در حمله حزب الله زخمی شدند (۶ مرداد ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

انتقاد نماینده مردم مهاباد از سدسازی ترکیه بر روی رودخانه‌های بین‌المللی| ترکیه خود را مالک مطلق دجله و فرات می‌داند

  • کد خبر: ۱۰۸۰۱۲
  • ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۱
انتقاد نماینده مردم مهاباد از سدسازی ترکیه بر روی رودخانه‌های بین‌المللی| ترکیه خود را مالک مطلق دجله و فرات می‌داند
نماینده مردم مهاباد در مجلس با انتقاد از انفعال وزارت خارجه در قبال سدسازی‌های مخرب دولت ترکیه بر روی رودخانه‌های بین‌المللی گفت: سدسازی‌های ترکیه عامل اصلی ریزگرد‌های منطقه است، متاسفانه ترکیه خود را مالک مطلق دجله و فرات می‌داند.

به گزارش شهرآرانیوز، جلال محمودزاده در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در تشریح سئوال خود از وزیر امور خارجه گفت: دلیل عدم اعلام نظر رسمی و عدم اعتراض در رابطه سد سازی بی رویه دولت ترکیه بر روی رودخانه‌های مرزی دجله وارس چیست؟ چرا در رابطه با مفاد سند ۲۵ ساله چین و۲۰ ساله روسیه برای نمایندگان مجلس ومردم توسط وزارت امور خارجه شفاف سازی صورت نمی‌گیرد؟

نماینده مردم مهاباد در مجلس گفت: برخی از سخنان وزیر امور خارجه ارتباطی به سوالم نداشت و فقط وزیر محترم به بیان تشریح وضعیت موجود پرداخت.

وی با بیان اینکه پروژه داپ و گاپ که شامل احداث ۲۲ سد و ۱۳ نیروگاه برق آبی بر روی رودخانه‌های دجله و فرات است، گفت: با بهره برداری کامل از این سد‌ها به زودی عراق، سوریه و ایران دچار خشکسالی و گردوغبار می‌شوند. رودخانه دجله و فرات که در عراق به یکدیگر می‌رسند و شط العرب را تشکیل می‌دهند هر دو از ترکیه سرچشمه می‌گیرند، ولی در ۲ پروژه داپ ۸ سد مستقیما روی فرات و ۶ سد روی دجله در حال احداث و یا احداث شده است.

محمودزاده عنوان کرد: حجم سد‌های احداث شده بر روی دو رودخانه دجله و فرات یکصد و ۲۰ میلیارد مترمکعب بوده و این در حالی است که آورد سالیانه این دو رودخانه بیشتر از ۴۷ میلیارد مترمکعب نیست.

این نماینده مردم در مجلس تصریح کرد: سد آتاتورک که ۷۵ درصد آب فرات را ذخیره می‌کند با ظرفیت ۵۰ میلیارد مترمکعب معادل ۶۵۰ سد ایران ظرفیت دارد؛ سد ایلیسو سه برابر بزرگترین سد ایران یعنی کرخه بوده و مانع ورود ۵۶ درصد آب دجله و نابودی اراضی کشاورزی کشور‌های منطقه است.

وی یادآور شد: این در حالی است که در حال حاضر نیز ترکیه در حال ساخت سد الجزره بوده که این سد نیز هورالعظیم را کاملا خشک می‌کند لذا می‌توان کشور ترکیه را عامل اصلی شکل گیری ریزگرد‌ها در منطقه دانست.

این نماینده مردم در مجلس تاکید کرد: متاسفانه ترکیه خود را مالک مطلق رودخانه‌های دجله و فرات می‌داند در حالی که آب رودخانه‌های بین المللی باید براساس حقآبه‌های بین المللی تقسیم شود. انفعال و ناتوانی دولت‌های ایران و مطلع نبودن از حقوق بین المللی حقآبه قانونی کشور باعث تهدید اکوسیستم و سلامت کشورمان شده است.

محمودزاده اضافه کرد: چرا نباید وزارت امور خارجه علیه دولت ترکیه در مجامع بین المللی اقدام نکند؛ چه کسی جوابگوی نسل‌های آینده کشور خواهد بود. اثرات مخرب سدسازی‌های دولت ترکیه کاملا مشخص است و این سدسازی‌ها زندگی مردم را به دلیل وقوع گردو خاک در سه استان کشور مختل کرده است.

وی افزود: متاسفانه سدسازی‌های ترکیه بر روی رودخانه‌های اروندرود و ارس، آب‌های ورود به هورالعظیم و کشورمان را دچار مشکل کرده است. کشور ترکیه با اجرای دو پروژه عظیم داپ و گاپ ۱۰ پروژه آبی را به صورت افسارگسیخته از سرشاخه‌های رودخانه‌های ارس و کورا آغاز کرده و منجر به خشک کردن آب دجله، فرات و اروندرود شده است.

این نماینده مردم در مجلس اضافه کرد: پروژه‌های سدسازی ترکیه کشور‌های منطقه و ایران را درگیر گرد و غبار کرده و ما شاهد اثرات مخرب سدسازی و تامین آب شرب، سدسازی و کشاورزی مردم در منطقه هستیم.

وی ادامه داد: براساس آمار وزارت جهاد کشاورزی، فقط در استان اردبیل بیش از یک میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای مقابله با خشکسالی هزینه شده است بدون شک سرنوشت این پروژه‌ها با خطر جدی مواجه خواهد شد.

محمودزاده یادآور شد: وزارت خارجه نه تنها هیچ پیگیر جدی برای مقابله با این پدیده نکرده است بلکه در نشست بین المجالس بحرین که در ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ برگزار شد وقتی خانم دکتر پاشایی نماینده مردم مرند و جلفا نسبت به سدسازی‌های ترکیه بر روی آب‌های بین المللی تذکر داد و در این زمینه اعتراضی مطرح کرد، وزارت امور خارجه از طریق معاونت حقوقی خود یعنی آقای امیرعبداللهیان نماینده مذکور را مجبور به عذرخواهی از طرف‌های کشور ترکیه کردند در حالی که این حرکت ارزنده همکار ما می‌توانست آغاز یک حرکت برای مقابله با اقدامات خطرناک زیست محیطی ترکیه باشد که برخلاف عرف بین اللملی است.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس اضافه کرد: متاسفانه کشور ترکیه یک سیاست عافیت طلبانه در قبال سیاست‌های سدسازی ترکیه در نظر گرفته و هیچ اقدامی در این زمینه انجام نداده است.

لازم به ذکر است محمودزاده در اواسط اظهارات خود ویدیویی در رابطه با آثار مخرب سدسازی‌های ترکیه تهیه کرده بود که در صحن علنی مجلس پخش شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->